Praktyki zawodowe we Włoszech dla technologów żywności

z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie

Uczennice z trzeciej  klasy technikum technologii żywności odbywają praktyki na południu Włoch w jednej z najpopularniejszych akademii kulinarnych we Włoszech Istituto Eccelsa w Alberobello. Bierze w nim udział 16 uczennic oraz dwóch opiekunów: Jolanta Swat – nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz Marcin Górski – koordynator projektu.

W programie stażu jest między innymi: wypiek ciast i ciasteczek, sporządzanie kremów oraz dekorowanie tortów. W ramach wycieczek zawodowych praktykantki będą zwiedzać fabrykę czekolady, cukiernię oraz zakład przetwórstwa mleczarskiego. W czasie wolnym zaplanowane jest zwiedzanie największego portu nad morzem adriatyckim miasta Bari oraz portu nad morzem jońskim. Dodatkową atrakcją będzie wyjazd do Zoo safari. Wyjazd jest również znakomitą okazją do posługiwania się językiem angielskim zarówno w sytuacjach dnia codziennego jak i w sytuacjach zawodowych w kuchni.