Wizyta przygotowawcza we  Włoszech w/s praktyk dla technologów żywności

z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w  Strzałkowie

 

     W dniach 21.04-25.04.2018 delegacja z CKZiU Strzałkowo w składzie: dyr. Władysław Pietras oraz koordynator projektów europejskich – Marcin Górski, odwiedziła włoskich partnerów Cultura e Dintorni w miejscowości Martina Franca oraz Sistema Turismo w Rimini, w celu omówienia szczegółów praktyk zagranicznych dla uczniów w ramach projektu 2017 – 1 –PL01-KA102 – 036609 „Aktywne praktyki zawodowe z programem Erasmus Plus”. W wyniku rozmów wybrano firmę Cultura e Dintorni z Marina Franca jako partnera do realizacji stażu zagranicznego.

Uczennice z drugiej  klasy technikum technologii żywności odbędą praktyki na południu Włoch w jednej z najpopularniejszych akademii kulinarnych we Włoszech – Istituto Eccelsa w Alberobello. Wyjazd zaplanowany jest na wrzesień 2018. Weźmie w nim udział 16 uczennic oraz dwóch opiekunów.

Przez dwa tygodnie stażystki będą zgłębiać tajniki kuchni włoskiej – w programie praktyk przewidziano między innymi: wypiek ciast, przyrządzanie pizzy, makaronów oraz innych  potraw popularnych w krajach śródziemnomorskich, w tym tzw. frutti di mare czyli owoce morza. Uczennice poznają nowe sposoby  przygotowywania deserów oraz ich serwis. W ramach wycieczek zawodowych praktykantki będą mogły zwiedzić zakłady przetwórstwa mlecznego, lokalne winiarnie oraz gospodarstwa produkujące oliwę z oliwek.

Nie zbraknie również atrakcji w czasie wolnym  – zaplanowane jest zwiedzanie największego portu nad Morzem Adriatyckim -miasta Bari oraz dużego portu wojskowego w mieście Tarent nad Morzem Jońskim.

Wyjazd  sprzyjać będzie podniesieniu kompetencji językowych – praktyki to znakomita okazja do posługiwania się językiem angielskim, zarówno w sytuacjach dnia codziennego jak i w sytuacjach zawodowych w kuchni.