Koło Gospodyń Wiejskich z Lądku wywalczyło pierwsze miejsce w Wielkopolsce w II etapie konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, którego celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Oceniających uwiódł barszcz zabielany z szarymi kluchami, który pokonał królasa w sosie z szagolami i ćwikłą (KGW Szurkowo) oraz gęś po wielkopolsku (KGW „Słomowianki” w Słomowie). Potrawy te zajęły odpowiednio drugie i trzecie miejsce.

Przypomnijmy, że panie z KGW Lądek zajęły pierwsze miejsce w I etapie „Bitwy Regionów”, którego rozstrzygnięcie nastąpiło podczas dożynek powiatowych w Zagórowie. To utorowało im drogę do etapu drugiego na szczeblu wojewódzkim. Ostatnia wygrana jest przepustką do etapu III ogólnopolskiego, gdzie rywalizować będzie 16 Kół Gospodyń Wiejskich wyłonionych w eliminacjach wojewódzkich.