W minionym roku szkolnym uczennice klasy technikum technologii żywności Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie odbyły dwutygodniowe praktyki w południowych Włoszech, w regionie Apulii, w mieście Alberobello. Praktyki zawodowe odbywały się w ramach programu Erasmus +, we współpracy z Cultura e Dintorni i Eccelsa Intituto Alta Formazione Del Gusto Alimentare. 13 listopada 2018r. odbyła się konferencja podsumowująca minione praktyki zawodowe, a także, a może przede wszystkim, spotkanie z przedstawicielami regionu Apulia. Spotkanie to odbyło się w Sali Herbowej Starostwa Powiatowego i uczestniczyli w nim także dyrektorzy szkół, lokalni przedsiębiorcy, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, którzy w przyszłości będą mogli nawiązać współpracę z przedsiębiorcami/rolnikami z regionu Apulia. Delegacja włoska składała się z przedstawicieli organizacji Cultura e Dintorni, szkoły mistrzów cukiernictwa Eccelsa. Przyjechał także włoski mistrz cukiernictwa – Mistrz Świata w swoim fachu – Giuseppe Russi, który dał pokaz przygotowania, wypieku i dekoracji czekoladowych babeczek.
Zobacz więcej →